Olybá tűnik, mintha imádnám a kókuszt – valóban szeretem, de merő véletlen, hogy ez a recept is kókuszos. Ezúttal szárított kókusz. Sokan sápítoznak a kókusz eme formája ellen – száraz, ízetlen, stb. Szerintem, ha valamilyen krémes/lekváros dologgal párosítjuk, akkor egyáltalán nem a szárazság marad meg. Bár erre rögtön rá is cáfolnék, ugyanis a kedvenc kókuszos kekszem (talán a következő posztban publikálom) egyáltalán nem krémes, egy szimpla kekszről van szó. Ezt a sütit egy gyerekzsúrra sütöttem, és hatalmas sikert aratott a lurkók körében. Egy picit macerás, de megéri vele fáradozni, nagyon fincsi volt. Eredetileg egy BBC Good Food recept. Ebből a mennyiségből 25-30 darab sütink lesz.
Hozzávalók:- 30 dkg liszt
- 1 tojás
- 25 dkg puha vaj
- 10 dkg cukor ( a receptben eredetileg barnacukor)
- 10 dkg kókuszreszelék
- 20 dkg málna/eperlekvár
- +30dkg kókuszreszelék díszítéshez
- Kb. 27 darab pillecukor/mályvacukor (kisebb kb. egycentis darabok, ha nagyobb, vágjuk el)
- Először a tésztát állítjuk össze: fakanállal habosra keverjük a vaja a tojással és a cukorral, majd mehet bele a kókusz és a liszt is. Összedolgozzuk a tésztánkat, majd ezt a kissé ragacsos masszát (ha hűtőbe rakjuk fél órára, könnyebben lehet vele dolgozni) egy alaposan lisztezett munkalapon százforintos vastagságú lappá nyújtjuk. 6 centi átmérőjű köröket vágunk belőle, amiket kivajazott tepsire fektetünk, és 180 fokos sütőben kb. 14 percig sütjük őket. 8Közben rápisloghatunk, jobb, ha nem hagyjuk túlságosan megbarnulni őket). Ezt a mennyiséget én két részletben sütöttem, és kb. 50 kis kört kaptam.
- Ha a tésztánk kihűlt, a kis körök felére vékony rétegben rákenjük a lekvárt, és mindegyikre ráhelyezünk egy mályvacukrot, majd visszadugjuk a sütőbe két-három percre, éppen csak annyi időre, hogy a mályvacukrot elolvadjon a tésztán. Ekkor kivesszük a sütőből, és iziben rárakjuk a körök másik felét, és enyhén rányomkodjuk, hogy szépen egymáshoz ragadjanak. Hagyjuk őket pihentetni kb. 10-15 percet.
- Veszünk két kisebb tálat, egyikbe beleöntjük a lekvárt, másikba a kókuszreszeléket. Az összetapasztott körök szélére lekvárt kenünk, majd végiggörgetjük a kókuszreszelékben. Az eredmény nagyon látványos és finom!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése