2011. szeptember 28., szerda

Jamie citromos-bazsalikomos csirkéje





Szeretem az olyan kajákat, ahol nincs sok fakszni: összedobod a hozzávalókat, be a sütőbe, és miközben sül a kaja, lehet takarítani/gyereket nevelni/újságot olvasni/ ezek kombinációját vagy bármi mást. Jamie-t pedig kifejezetten imádom egyszerűsége és lazasága miatt. Mostanság a túlsúly elleni harc elkötelezett híve lett, és saját műsorában is értetlen amerikai konyhásnéniket rémísztget a helyes táplálkozás módszereivel. Angliában számos étterme is van, illetve neve egyben egy igen drága konyhai segédszeközöket forgalmazó márkanév lett. (Ezeket egyébként már kis hazánkban is lehet kapni, főleg neten lehet megrendelni őket, de például Jamie Oliver fűszerekkel és különféle pestokkal, chutney-kal találkozhatunk a hipermarketek polcain is.) A régi szép időkben, amikor még Angliában éltem, be is tértem Oxfordban egy Jamie étterembe, ami nem olyan drága és "posh" (=előkelő,sznob), mint pl. Gordon Ramsay éttermei: abszolút elérhető áron ehetjük degeszre magunkat. Az ételek olaszosak, az étterem neve pedig a Jamie's Italian nevet viseli, és a menüben szerepel többfajta risotto, saláták, halas ételek, és a kihagyhatatlan pasta. Mindezek többsége 10 font alatt! (Gordonnál az ember nem ússza meg 100 font alatt, az biztos.) A 2. képen látható bárányborda is Jamie éttermének egyik remeke, a felette lévő pedig a mai recept, amihez kell:

  • pár csirkecomb/csirkemell
  • egy marék bazsalikom
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom
  • olívaolaj
  • só,bors
  • 1 deci jó minőségű száraz fehérbor
  • köretként pár szem krumpli
A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, bekenjük olívaolajjal, belehelyezzük őket a tepsibe. A citromot félbevágjuk, ráfacsarjuk kézzel a levét a húsokra, majd a kifacsart citromokat is a hús mellé tesszük. A fokhagymagerezdeket hámozatlanul egy kés lapjával bezúzzuk egy picit, szintén a husik mellé tesszük, majd az egészet meglocsoljuk a fehérborral. Ha köretként sültkrumplit szeretnénk mellé, a kockára vágott (só,bors, olíva) krumplikat is szétszórjuk a tepsiben, majd mehet a sütőbe fedetlenül egy-másfél órára, amíg a krumpli és a hús is meg nem sül. Ekkor kivesszük a sütőből, és a bazsalikomleveleket a húsokra rakjuk, illetve beledörgöljük őket picit hogy jusson rá szaft, és visszatesszük a sütőbe 10 percre. A megmaradt fehérborral öblögetve isteni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése