2011. október 14., péntek

Körtés Cobbler (Pear Cobbler)






Kevés dologban jók az angolok, de amiben jók, abban nagyon. Nagyon jók például édesség fronton: legyen szó akár kekszről, akár sütiről, csokiról, pitéről - a délutáni tea mellé dukál valami finomság. Persze általában nem strapálják magukat a sütés-főzéssel, megveszik a "digestive biscuits"-et a szupermarketben, vagy ha valami igazán finomságra vágynak, akkor chewy biscuit PL-t a Marks&Spencernél, az úgyis top quality. Fura, mert most, hogy belegondolok, nem is emlékszem, hogy a családnál ahol éltem, a nagymama sütött-e valaha bármilyen süteményt, és szerintem nem véletlenül nem emlékszem. A hostanyukám kifejezetten örült a lelkesedésemnek, hogy neki mostantól nem kell sütni-főzni, és diszkréten a kezem alá helyezte az angol szakácskönyveket. Az egyik ilyen könyvben találtam egy cobbler nevezetű édességet, aminek vagy százféle variációja létezik, attól függően, hogy milyen gyümölcsöt rakunk alulra. Én eddig almás-körtéset illetve körtéset gyártottam, és az eredmény mindig fantasztikusan finom lett. Most, hogy már jön a zord idő, előveszem ezeket az angol süti-recepteket, mert már én is teát iszom, igaz, nem tejes-feketét, hanem gyümölcsöset...

A körtés cobbler hozzávalói:

Alulra:
  • 4 evőkanál barna cukor
  • 8 darab közepes körte, meghámozva és kockára vágva
  • fél citrom leve illetve a reszelt héja
  • fűszerek ízlés szerint: őrölt fahéj, szerecsendió, szegfűszeg vagy vanília
  • 1 evőkanál liszt vagy étkezési keményítő (hogy ha a körte levet ereszt, ne áztassa el a sütinket)
Felülre a tésztához:
  • 18 deka liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 7 deka vaj
  • 1 kis pohár tejföl / natúr joghurt
A cobbler elkészítése:

  1. A meghámozott és kockára vágott körtére csurgatjuk a fél citrom levét, majd hozzáadjuk a cukrot, a lisztet vagy keményítőt és a fűszereket.
  2. A lisztet alaposan elkeverem a sütőporral és szódabikarbónával. Hozzáadjuk a cukrot is, majd a hideg vajjal összedolgozzuk kézzel. Ezután jöhet bele a natúr joghurt vagy tejföl, és addig kavarjuk a masszát, amíg homogén nem lesz.
  3. Kivajazunk egy közepes, kb. 10 cent mély tepsit vagy piteformát, és alulra elegyengetjük a fűszeres-cukros körtét, majd fölé tessék-lássék egy evőkanál segítségével a ragacsos tésztánkat. Nem kell, hogy tökéletesen befedje a körtéket, mivel a sütőben szépen megdagad a tészta.
  4. Berakjuk az előmelegített sütőbe, és 30-35 perc alatt 180 fokon megsütjük, míg a tészta a tetején aranybarna nem lesz.
Önmagában is nagyon finom, de ha hedonisták vagyunk, akkor fagyival, vagy pudinggal is finom. Aki fel akarja még jobban turbózni, az az elején a körtéhez szórhat pirított mandulát vagy darált pekándiót, ezek illenek hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése