2011. november 6., vasárnap

Karácsonyi hangulatban - Hókifli!


Hókiflit (más néven túrókiflit) általában akkor kezdek el gyártani, amikor már a dér reggelente megcsípi a lehulló falevelek ágait, és amikor korán reggel munkába menet egy laza 20 perces jégkaparással kezdek, hogy kilássak a kocsiból. Egyszóval a hókifli tipikus karácsonyi süti, és amilyen egyszerű leírni az elkészítését illetve amilyen egyszerű hozzávalók terén, én olyan macerásnak tartom a folyamatot: begyúrni a tésztát még gyerekjáték, csak aztán kivágogatni a kis háromszögeket, lekvárral beken, felteker...De ez senkinek se szegje kedvét, mert garantáltan biztos sikert arat a család körében, nálunk mindig elfogy 1-2 nap alatt. Forralt bor, tea, puncs mellé ideális, de én reggelire is szoktam nyomatni kakaóval, ezerszer finomabb, mint a Fornettis pogik (igen, még a csokisnál is). Én mindig sárgabaracklekvárból szoktam csinálni, amennyiben valaki csinálta már másmilyen lekvárból (mondjuk eperrel még kipróbálnám!), kérem, jelentse hozzászólás gyanánt! (Ezúton is külön köszönet Kati néninek a házi sárgabaracklevárért, amit nemrégiben kaptam, isteni finom! :) )

Hozzávalók kb. 35-40 kis kiflihez:

  • 20 dkg sótlan vaj
  • 20 dkg tehéntúró

  • 20 dkg liszt

  • sárgabaracklekvár
  • porcukor, vaníliás cukor

Elkészítése:

  1. A túrót, vajat és lisztet gyors kezekkel összedolgozzuk, folpakkba csomagoljuk majd mehet 1-2 órára a hűtőbe.

  2. Alaposan lisztezett munkafelületen (a sodrófát is lisztezzük be, mert ragadós tészta!) vékony (kb. 100 forintos vastagságú) lappá nyújtjuk, majd késsel háromszögeket vagdosunk ki belőle.

  3. Vékonyan bekenjük a háromszögeket lekvárral, majd a nem csúcsos végénél fogva szorosan feltekerjük, és mehetnek a kivajazott tepsire.

  4. 180 fokon kb. negyed órát sütjük, illetve rá-ránézünk mert hamar odapirul.

  5. A sütőből kivéve még forrón belehempergetjük a kifliket vaníliás porcukorba.
A tésztát akár egy napra is bent hagyhatjuk a hűtőbe pihenni, én egyszer dupla adag tésztát csináltam, de energiám nem volt, csak a felét megcsinálni, így a 2. adag tészta másfél napot pihent a hűtőben. Ilyenkor sem lesz semmi baja a tésztának, illetve ugyan olyan finom lesz a sütink, csak 20 perccel előbb vegyük ki a hűtőből hogy picit megpuhuljon, mielőtt nekiesnénk a sodrófával!

Van egy hasonló süti, aminek rugelach a polgári neve, ugyanilyen kis kiflik - rá lehet keresni neten - aminél a tésztába túró helyett natúr sajtkrém kerül. Egyszer azt is kipróbáltam, de ennek a tésztája sokkal jobban bejövős!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése