2011. október 2., vasárnap

Clafoutis



A következő recept egy francia édesség, ejtsd "klafutí", gyakorlatilag bármikor elkészíthető ha kedvünk támad valami édességhez, hiszen nem kellenek hozzá extra hozzávalók, szerencsés esetben minden megvan hozzá a kamrában. Szeretem nagyon, mert bármilyen gyümölccsel elkészíthető, kombinálható, a legjobb friss gyümölccsel de akár jól lecsöpögtetett konzervgyümi vagy fagyasztott is megfelel. Talán egyedül a banánnal ne próbálkozzunk, de bármilyen bogyós gyümölcs, alma, körte jöhet, sőt, én már csináltam ananásszal is, azzal is nagyon finom volt. Gyakorlatilag egy palacsintatészta állagú tésztát kell kikeverni, beleszórni a gyümölcsöket és be a sütőbe, 10 perc max.! Jelen "klafutink" meggyes, a hozzávalók:

  • 300-400 gramm magozott meggy, lecsöpögtetve
  • 1 barack felszeletelve
  • 10 dkg barnacukor
  • 2 tojás + 2 tojás sárgája
  • 250 ml sűrű tejszín vagy 200 ml zsíros tej
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai (vagy vanillincukor)
  • 3 evőkanál liszt
  • ízlés szerint, vagy ami van otthon: fahéj/darált dió/darált mogyoró/darált mandula/
Elkészítése pofonegyszerű:
  1. Bemelegítjük a sütőnket 180 fokra, majd elkészítjük a tésztánkat: az összes hozzávalót a gyümölcs kivételével összekeverjük, mehet robotgéppel is.
  2. A tésztánkat beleöntjük egy (kivajazott) kisebb tepsibe vagy nem túl mély piteformába, rászórjuk a meggyet és a barackot
  3. 20-30 percig sütjük, vagy amíg a teteje aranybarna nem lesz, az idő attól függ mennyire mély tepsibe raktuk, ezért inkább csekkoljuk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése