2011. október 9., vasárnap

Almás-fahéjas muffin pörkölt mandulaszeletekkel



Van egy jól bevált, elronthatatlan muffin-alapreceptem, ami a neten is rengeteg helyen megtalálható. Ennek a receptnek az arányait kell csak betartani , már ami az alaphozzávalókat illeti. A muffin ezerarcú, ahány gyümölccsel, fűszerrel, lekvárral, magvakkal gazdagítja az ember lánya, annyiféle létezik, nekem a kedvenceim: csokis-banános, pina colada-s (kókusztej, friss ananász, rum), almás-fahéjas. Plusz pont, hogy kb. két tál szükségeltetik az elkészítéséhez, és nem lesz utána sok mosogatnivaló (bár, könnyű annak, akinek van mosogatógépe :) ). Akkor vegyük az alaphozzávalókat, 12 darabhoz:

  • 20 deka liszt
  • 17 deka cukor
  • 1 tojás
  • 1 kis dobozos kefír/tejföl/natúr joghurt/1.5 dl zsíros tej
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 dl olaj
Az almás-fahéjashoz szükségeltetik még 2-3 meghámozott, reszelt alma, 1 teáskanál fahéj és 1 marék hántolt, szeletelt mandula, amit előzőleg megpirítottam serpenyőben, hogy finom illatos legyen. Ha pedig csokis banánosat szeretnénk: 2-3 banán pépesre zúzva és 10 deka high-quality keserűcsoki, minél magasabb kakaótartalmú, illetve 3 kiskanál holland kakaópor. A pina coladashoz 1/2 friss ananász apróra szeletelve, 1 marék kókuszreszelék vagy a tejtermék helyett fél konzerv kókusztej és 2 evőkanál rum.

A muffinkészítés bonyolult művelete:

  1. Végy két közepes tálat. Egyik a száraz, míg másik a nedves hozzávalóknak lesz. A sütőt előmelegítjük 180 fokra
  2. Az egyik tálban összekeverjük alaposan a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat, vagy amennyiben csokis-banánosat csinálunk, a kakaóport, ha pina colada-st, akkor a kókuszreszeléket. Én ezúttal az almáshoz adtam egy kis őrölt szerecsendiót is, ettől még pikánsabb, fűszeresebb lesz.
  3. Egy másik tálban alaposan elkeverem a tojást a cukorral (általában adok hozzá 1 Bourbon vaníliás cukrot is), majd jöhet apránként az olaj, végül a tejtermék. A reszelt almát is hozzákeverem, pár csepp citromlé illetve reszelt citromhéj kíséretében.
  4. A nedves hozzávalókhoz zúdítom a lisztes keveréket és a hántolt mandulát, majd tessék-lássék elkeverem, hogy ne legyenek benne "lisztes" szigetek. Egy muffin akkor lesz könnyű textúrájú, ha nem keverjük agyon. Mehet is be a sütőbe kb. 25 percre, 20 perc elteltével csekkoljuk, illetve tűpróbával ellenőrizzük, hogy valóban átsültek-e a muffinok.
És akkor adnék még pár tippet, hogy biztosan hibátlan muffinokat kapjunk, mintha csak Bree sütötte volna őket a Született feleségekből :) :

  1. A teflonos muffin formákat vajjal vékonyan kenjük be (nem pedig olajjal), és úgy adagoljuk a mélyedésekbe a muffin tésztát, hogy kb. 2/3-ig legyen a tészta, kell neki a hely a növögetéshez
  2. Hogy ne essenek össze a muffinjaink, amikor kivesszük őket a sütőből, ha már készen vannak, még 1-2 percig 70 fokosra redukált hőmérsékleten pihentetjük őket, vagy nyitott sütőajtónál és lezárt hőmérsékletnél még bent pihentetjük őket, míg ki nem hűlt a sütő.
  3. Mint már említettem, fontos, hogy ne keverjük túl a nyers tésztát, épp csak annyira, hogy homogén állagú legyen. Robotgép elfelejtve!
  4. A következő hozzávalókkal tudjuk variálni az alapreceptet: friss gyümölcsök, lecsepegtetett gyümölcskonzerv, aszalt gyümölcs, különféle magvak (dió, mogyoró, mandula, pekándió őrölve vagy durvára vágva, pörkölve vagy pörkölés nélkül), csoki (keserű, tej, fehér), fűszerek (fahéj, szerecsendió, mézeskalács fűszer, stb.), lekvárok (ami csak létezik). A lényeg, hogy a tojás-liszt-tejtermék-cukor arányokat betartsuk, illetve ne rakjunk bele túl sok gyümölcsöt, mert az "lenyomja" majd a muffinokat és nem fognak szépen megnőni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése