2012. január 28., szombat

A házibulik legkedvesebb vendége - Firenzei tésztasaláta

Sztori

Még gimiben a büfés néni árult többféle -nem általa készített- hideg salátákat, és valahogy nagyon megmaradt az emlékeimben, ahogy ebédszünetekben válogattunk közülük, volt közte egy-egy bizarr is, például a kínai tésztasaláta (ezt nem is szívesen részletezném, hogy milyen volt), de az én kedvencem, a firenzei tésztasali aztán megérte az árát! Elballagva a gimiből, olyan hiányérzetem volt, ezért megpróbáltam az összetevők és ízek alapján reprodukálni. Ez annyira jól sikerült, hogy felülmúlta a kissé tartósítószeres-műmellékízű elődjét, és a családi összejövetelek, kerti bulik, szülinapi partyk egyik kedvencévé lépett elő. Nem nagy fakszni, hamar elkészül, és ha mellé csinálunk még pár szelet húst, nyáron grillezettet, akkor már kész is a menü, és nem szakadtunk meg. Legutóbb munkahelyi karácsonyi buliba vittem, és mindenkinek nagyon ízlett, még másnap is finom volt a maradék ebéd gyanánt.

Hozzávalók (egy nagy tálhoz, kb. 10-12 fős buliba)

  • 3 darab konzerv kukorica
  • 500g színes olasz tészta, a legjobb a fussilli
  • egy közepes tubus majonéz
  • 200g Sága selyemsonka (kissé drága de én ebből szeretem csinálni, de jó hozzá más vékonyra szeletelt gépsonka is)
  • 2 csokor friss újhagyma
  • 1 nagy pohár (5dl) tejföl vagy ha krémesre akarjuk, 2 dl főzőtejszín
  • só, bors
  • fűszerek: friss bazsalikom apróra vágva vagy szárított bazsalikom és oregánó


Elkészítés

  1. A tészta kifőzéséhez felrakunk a tűzre egy nagy fazék vizet. Amíg a víz felforr és a tésztát megfőzzük, azalatt pont elkészítjük a salátánk alapját.
  2. A sonkát csíkokra vágjuk, az újhagymát felkarikázzuk. Egy nagy tálba öntjük a lecsepegtetett kukoricát, elkeverjük a sonkával és újhagymával.
  3. Egy másik közepes tálban elkészítjük az öntetet, aminek kétféle változata is van: a majonézt tejföllel és fűszerekkel kikeverjük, sózzuk borsozzuk, ízlés szerint és kóstolás alapján adunk hozzá még vagy majonézt, vagy tejfölt. A másik, krémesebb verzióhoz a tejföl helyett főzőtejszínt használunk, ugyanúgy só, bors, oregánó, bazsalikom.
  4. Ezt a dresszinget beleöntjük a kukoricás tálba, majd a kifőzött, hideg vízzel leöblített, lecsepegtetett tésztát is. Alaposan elkeverjük, majd megkóstoljuk, mi kell még bele: még egy kis tejföl, vagy majonéz, valamilyen fűszer...

Mint írtam, mellé nagyon finom bármilyen sült, pácolt, grillezett hús, vagy rántott gomba, grillezett zöldségek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése