2013. április 29., hétfő

Gránátalmás tejberizs



Sztori


Ígértem, hogy még rakok fel olyan receptet, amit a Blanchir-ban csináltunk. A csokimossue után ez lett volna a második kedvencem, ha a séfünk nem csinálja "diétásra", és nem lesz egy picikét ízetlen. Cukrot nem is igen raktunk bele, azzal a felszólalással, hogy ez kérem indiai est, ide sáfrány kell és pisztácia, és nuku cukor. A desszert elfogyasztásánál azért látszott is, hogy mi azért egy édesszájú népség vagyunk, mert sokan nem ették meg, holott a másik főzőesten a csokimossue-t akkor is megettük volna, ha szétreped a gyomrunk :) .
De attól még van ebben a gránátalmás tejberizsben fantázia, kérem, legfőképp vizuálisan: a fehéres-sárgás tejberizsen a gránátalma szemek olyanok, mint valami elszórt drágakövek, és még ízben is passzol hozzá. 

A kardamom és sáfrány helyett használhatunk megszokottabb fűszerezést is, például fahéjat és vaníliakivonatot/vaníliamagokat.

Tehát jöjjön a hivataloan "sáfrányos rizspuding"-nak keresztelt tejberizsa: :)

Hozzávalók 2 főre


  • 5 dkg jázmin rizs
  • 4 dl tej
  • 1 evőkanál cukor - az eredeti recept szerint, mi azért rakjunk bele legalább hármat
  • 1 kávéskanál vaj
  • 1 csipet zöld kardamom porított magja (elhagyható)
  • 1 kávéskanál  aprított pisztácia (elhagyható)
  • pár szál sáfrány (elhagyható)
  • 1 gránátalma magja
  • csipet só

Elkészítés


  1. Az alaposan megmosott rizst a vajon pár percig pirítom, majd felöntöm a tejjel, és puhára főzzük kis lángon.
  2. Ezután hozzáadom a fűszereket - só, kardamom, sáfrány. A kardamomnak elég határozott ízvilága van, ezért aki nem kedveli, kihagyhatja, csakúgy, mint a sáfrányt.
  3. Kiporciózzuk a rizspudingot kis pohárkákba, majd megszórjuk durvára vágott pisztáciával és a gránátalma szemekkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése