2011. december 4., vasárnap

Pásztorok pitéje, azaz Shepherd's Pie




Nemrég volt alkalmam visszalátogatni Angliába, és hazaérve arra gondoltam, hogy valami angolos kajával lepem meg kis családom. Ilyenkor rendszeres szájhúzogatás az eredmény, persze amit nem ismer az ember, azt nem is mindig fogadja kitörő örömmel. Az angolok egyébként imádják a pitéket, ami náluk azt is jelenti, hogy különféle húsokat befednek leveles tésztával vagy krumplipürével, megsütik, és voilá, kész a pie, ami semmiképp sem American, hanem British English, kérem szépen :). A hostanyukám fish pie-ja egyébként máig feledhetetlen, legközelebb talán megpróbálkozom azzal is - a fish pie-nál egy lazacos-rákos-fűszeres ragut rakunk egy tepsi aljára, befedjük krumplipürével, majd megsütjük. Isteni! Persze ennek is vannak különböző változatai, rá lehet keresni neten, a legjobb Fish Pie receptje Jamie barátunknak van. De térjünk vissza a "pásztoros" pitére - itt egy darált marhahúsos ragut készítünk, amit lefektetünk a tepsi aljára, rá krumplipüré, és aranybarnára sütjük. A krumplipüré elég nagy imádatnak örvend egyébként angol honban, és a mashed potato készítésére egy művészeti ágként gondolnak - a legnépszerűbb sztárséfek külön fejezetben akár oldalakon át taglalják, hogy hogyan is kell csinálni, pontosan hány kiló krumplihoz hány deci víz kell, mekkora kockára vágjuk a krumplit, stb. Ezt azért kicsit túlzásnak tartom, de tény, hogy nagyon profi buripürét tudnak csinálni.
A Shepherd's Pie másik elnevezése Cottage Pie, és eredetileg darált bárányhúsból készül, azonban ennek az ára is borsosabb, és mi itthon nemigen eszünk bárányt, annál inkább marhát vagy sertést. Hogy rendbe tegyük az elnevezéseket: amennyiben bárányhúsból készül, akkor Shepherd's Pie, ha pedig marhából, akkor Cottage Pie néven illetik ezt a könnyen elkészíthető ételt. A neten utánanézve a legtöbb helyen skót eredetűnek titulálják, és állítólag az unatkozó háziasszonyok egyik ötleteként született, miként lehetne felhasználni a megmaradt húsokat.

Ezek után jöjjön a recept, 4-5 főre:

Hozzávalók a húsos raguhoz
  • 1 kg darált hús (marha vagy bárány)
  • 1 kg répa (kb 6 nagyobb) apróra szeletelve
  • fél kg hagyma, apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma
  • negyed kg zeller, apróra vágva (én ehelyett inkább póréhagymát vettem)
  • 250 ml száraz fehérbor, az íze végett :)
  • 250 ml paradicsomszósz, sűrűbb fajta
  • só, bors
  • ketchup
  • opcionális: worchester szósz ( hiperekben kapható)
  • fűszerek ízlés szerint, én rozmaringot tettem bele illetve kevés oreganot
Hozzávalók a krumplipüréhez

  • 1 kg hámozott, kockára vágott krumpli
  • 100 gr vaj
  • forró tej (2 deci kb, vagy amennyit felvesz a pürénk)
Elkészítés

  1. Olajon üvegesre pirítjuk a hagymát és fokhagymát, majd rádobjuk a húst, amit fehéredésig pirítunk. Felöntjük a fehérborral, és addig főzzük, amíg az alkohol el nem párolgott belőle, kb. 5-10 perc
  2. Hozzáadjuk a többi zöldséget, majd fűszerezzük (só, bors, rozmaring) és addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Ekkor hozzáadjuk a paradicsomszószt is illetve ketchupot és worchester szószt, ha van otthon, és még fűszerezzük-kóstoljuk. Amennyiben túl száraz lenne a szószunk, adunk hozzá még paradicsomszószt vagy ketchupot.
  3. A szószunkat beleöntjük egy közepes tepsi aljába, és elkészítjük a krumplipürét : a krumplit megfőzzük sózott vízben, majd leszűrve vajjal és forró tejjel krumplinyomó segítségével eldolgozzuk, amíg püré állaga nem lesz, sózzuk-borsozzuk.
  4. A krumplipürével befedjük a ragunkat, majd 200 fokos sütőben addig sütjük, amíg a piténk teteje szép aranybarna nem lesz, ez kb 30-50 perc, sütőtől függően.

2 megjegyzés:

  1. Idáig csak angol főzős műsorokban láttam. Kacérkodtam már az elkészítés gondolatával, de a tettek mezejére még nem léptem. Talán ideje volna kipróbálni...:))

    VálaszTörlés
  2. Kedves Csiperke! Szívből ajánlom ezt a receptet, mert nem egy bonyolult az elkészítése és talán nem áll olyan távol a mi magyaros ételeinktől. Mindenképp várok egy beszámolót ha kipróbáltad :)

    VálaszTörlés