Sztori
Nem, nem káromkodtam a bejegyzés címében :) A Galaktobureko egy görög édességnek a neve (magyarul görög krémesként emlegetik), és ez a recept kb. évek óta egyik kedvenc és gyakran előveszem egyszerűsége miatt. Namármost. Ha gyerekkorodban imádtad a tejbegrízt, akkor felnőttként most ezt is szeretni fogod. Ha pedig valamilyen hihetetlen oknál fogva nem komáltad a tejbegrízt pulya korodban, akkor is van még remény, hogy ez ízleni fog - láttam már ilyenre példát! Gyakorlatilag csinálunk egy sűrűbb vaníliás tejbegrízt, amit beletöltünk réteslapok közé, és megsütjük - lebutítva így tudnám leírni a dolog lényegét. Külön nagy elismerésnek számított, hogy legutóbb görögök dicsérték és szerették.
Gondolom még mindenki dúskál a bejgli-hegyekben, de ezt a receptet mindenképp csináljátok meg :)
P.S. Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem N. barátnőmnek a bejlgifelajánlást - én, aki nem igazán kedveli a bejglit, most minden nap azt reggeliztem! Puszi :)
Hozzávalók
- Egy csomag réteslap (6 lapos, nálam Tante Fanny teljes kiőrlésű)
- 4 dl tej
- 3 tojás
- 2 tojássárgája
- 7,5 dkg búzadara
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 4 evőkanál cukor
- 10 dkg vaj
- a sziruphoz: 2 dl víz, 10 evőkanál cukor, 1 citrom leve
- a kenéshez még kevés olvasztott vaj
- 10 dkg mazsola előzőleg rumba áztatva (opcionális, én szeretem így)
Elkészítés
- A krémhez egy kisebb lábasban összekeverjük először a tojásokat a cukorral, majd mehet bele a tej és a vaníliarúd kikapart magjai. Belekeverjük a búzadarát is, majd tűzre téve forrástól számítva kb. 3-4 percen belül sűrű krémet csinálunk belőle. Amikor kész, beletesszük a mazsolát is, és elkeverünk benne 10 dkg vajat.
- Egy kivajazott közepes méretű (20x30) tepsi vagy kerámiatál alját kivajazzuk, majd a réteslapok felét belefektetjük úgy, hogy kilógjon a szélén is. Megkenjük kevés olvasztott vajjal, majd rákanalazzuk a darapudingot. Befedjük a réteslapok másik felével, és bebugyoláljuk vele a pudingot. Ismét megkenjük vajjal, majd egy éles késsel átlósan mélyedéseket vágunk bele.
- 190 fokon 10 percig, majd mérsékeltebb, 150 fokon újabb 20-30 percig sütjük, szép aranybarnára. Közben a szirup hozzávalóit összefőzzük, amit a sütőből frissen kivett süteményre locsolunk.
Bár a recept ekkora mennyiséget ír, én általában csak a szirup felét használom fel - lehet, hogy felvenne többet is, de akkor túl édes lenne.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése