2014. május 11., vasárnap

Fajitas - fincsi mexikói pillanatok alatt


Sztori


Ezt a könnyű receptet még Angliában tanultam, ahol elmondható, hogy a sok bevándorló és nem túl széles hazai ételek miatt még inkább teret nyertek az egyes nemzetek ételei, mint más európai országokban. Isteni thai, indiai és mexikói éttermek vannak minden kisebb-nagyobb városban, de szégyenszemre, a kedvenc indiaimat a Tescoban vettük tonnaszámra mint készételt, kb. 5 fontért, amit aztán lefagyasztottunk és ha nem volt kedvünk főzni, csak bedobtuk a sütőbe 20 percre. Azóta itthon is jópárszor próbáltam már indiai kaját csinálni, csirkés és garnélarákos tikka massalát, ám hiába a friss hozzávalók, fűszerek, azt az ízvilágot nem sikerült azóta sem megtalálnom.

Nem úgy, mint a fajitas esetében!  Ennek a kajának több előnye is van:

1. Nem kell hozzá ezerféle hozzávaló!
2. Hamar elkészül. Tényleg. Ha házilag csináljuk hozzá a szószokat, akkor 1 óra, ha pedig nem bajlódunk ezekkel, akkor 30-40 perc, de akkor már a tálalás is benne van és az előkészítés.
3. Kezdőknek is bátran ajánlom - elronthatatlan!
4. Az egyik legjobb kaja, ha kisebb baráti társaságot várunk. Eddig mindenki imádta, és tök jó, amikor az ember kirak az asztalra mindenféle jót, és a vendégek saját maguknak állítják össze a fajitas-ukat, attól függően, hogy ki milyen szósszal szereti.
5. Remekül elkészíthető a már emlegetett Ikea-s grillserpenyőben. De aki nagyon precíz akar lenni, az beszerezhet egy fajitas sütő készletet is - Angliában olyanunk volt, úgy kell elképzelni, mint amikor az étteremben hozzák ki az öntöttvas ovális edényben a fajitast és a husi csak sistereg, sistereg ...
6. A párom szerint annyira finom volt, ahogy így elkészítettem, hogy verte az Iguana mexikói étterem fajitas-át - jelzem, ilyen dicséretet nem minden nap kap az ember lánya!

Ennél több ugye nem is kell? Naná hogy nem.

Hozzávalók 4 főre

  • tortilla lapok - 8 darabos elég kell hogy legyen 4 főre, pláne, ha van desszert is utána. Minél nagyobb átmérőjűt vegyünk, hogy elférjen benne a sok finomság. Hipermarketekben van mindenhol - Tesco, Auchan, Interspar
  • fajitas fűszerkeverék, 1 csomag - ez a kulcsa a kajának, hogy ez jófajta legyen. Nekem ez vált be: Poco Loco fajita mix, az Interspar-ba lehet kapni, és még olcsóbb is, mint a többi. Lehet kapni más márkákat is, de azoknak az ízvilága annyira nem tetszett
  • csirkemellfilé - kb. 70-80dkg, vagy 2 egész
  • 3 darab kaliforniai paprika - ideális esetben többféle színű: sárga, zöld, piros
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • só, bors, olívaolaj

Elkészítés


  1. A csirkemellfiléket hideg vízben megmossuk, levágjuk a nem odaillő részeket és csíkokra vágjuk, lehetnek dundibb hosszúkás csíkok vagy vékonyabbak, ízlés kérdése. Egy tálba halmozzuk, ráöntünk 3 evőkanál olívaolajat és a fajitas fűszerkeverék felét, majd megborsozzuk - plusz sóra már nem lesz szükség.
  2. Megmossuk a kaliforniai paprikákat, és szintén hosszú csíkokra vágjuk, A hagymát is megtisztítjuk, és hosszában felszeleteljük. A sütőt ezen a ponton előmelegítjük kb. 100 fokra.
  3. A grillserpenyőt alaposan felhevítjük, és nagy lángon készre pirítjuk a fűszeres csirkét. Ha már megsült, kivesszük egy tálba, és a zöldségeket is pár perc alatt a husi megmaradt szaftjában alaposan megpirítjuk (kb. 7-8 perc nagy lángon). Visszatesszük rá a husit, és együtt is pirítjuk őket kb. 5 percig. A tortilla lapokat közben egy tűzálló tálba téve pár percre bedobjuk a sütőbe.
  4. A kész fajitas-t a szószokkal és tortilla lapokkal tálaljuk.

És akkor jöjjenek a szószok! Én ezekkel szoktam tálalni: guacamole, salsa és tejföl. A guacamolét és salsát érdemes otthon elkészíteni, mert egyszerű és sokkal finomabb, mint a bolti. (A szószokat szerintem jobb még a fajitas előtt elkészíteni!)

Guacamole: veszünk két darab nagyobb és érett (!) avokadot, meghámozzuk és leválasztjuk a húsát a magjáról. Villával alaposan összetörjük (jobb nem mixerrel), és ízesítjük: pár csepp citromlé vagy lime leve, só, frissen őrölt bors. Elkeverjük egy nagyon apróra vágott vöröshagymával és fokhagymanyomóval 1 gerezd fokhagymát is hozzáadunk. Egy édesebb paradicsomot felvágunk szintén apróra (a magházát vegyük ki, ne ázzon el) és összekeverjük az avokadoval. Aki szereti, az hozzáadhat még egy teáskanál friss, apróra vágott koriandert illetve kevés chilit is, de ezek nélkül is finom.

Salsa: Egy nagyobb hagymát apróra vágunk, és alacsony lángon szép aranybarnára pirítjuk. Ekkor hozzáadunk 3 nagyobb, érett paradicsomot apróra vágva. Apróra vágunk 2 gerezd fokhagymát is. Sózzuk, borsozzuk, és aki édeskésebben szereti, az hozzáadhat egy kiskanál barnacukrot. Beleteszünk egy pici szárított chilipaprikát is. Így rotyogtatjuk legalább 10-15 percig, majd elzárjuk a tűzhelyt és hagyjuk kihűlni a szószt. Ha már nem forró, akkor botmixerrel pépesítjük, majd beleteszünk pár kézzel összetépkedett friss bazsalikomlevelet.

Próbáljátok ki! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése