Sztori
Ezt a sütit legelőször a párom anyukájánál ettem, és annyira finom volt, hogy legalább négyet bevágtam egyszerre. Tudjátok, amikor nem tudtok betelni az ízekkel, amikor kicsit valami újszerű ízvilágot fedezel fel. A kókuszt pedig amúgy is imádom mindenféle formában és kombinációban. Egy kissé tartottam az elkészítésétől, mert nagyon ritkán készítek kelt tésztás sütiket, sokszor nem tudom eldönteni, hogy akkor most az élesztőből a szárított a jobb, vagy a friss? Ezt például friss élesztőből csináltam, de hozzáteszem, hogy sokszor vadászni kell a friss élesztőt a hipermarketekben, úgy eldugják :)
Süssétek meg, jól jön ez egy meleg teával a hidegebb napokra! :)
A tésztához:
Hozzávalók
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 1 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 4 tojássárgája
- 4 tojásfehérje
- 30 dkg cukor (az eredeti recept alapján, szerintem ez lehet kevesebb is)
- 1 evőkanál 10%-os ecet
- 1 csomag kókuszreszelék
Elkészítés
- Az élesztőt a kanál cukorral felfuttatjuk a tejben. A lisztben elmorzsoljuk a vajat/margarint, hozzáadjuk a megkelt élesztőt és a tojássárgákat.Alaposan összegyúrjuk és 4 cipót formálunk belőle. A cipókat legalább fél órán át pihentetjük.
- A krémhez a 4 tojásfehérjét a cukorral és az ecettel gőz fölött habbá verjük. (Ha gőz fölött kell valamit főznünk/olvasztanunk, akkor egy nagyobb lábos aljára kb. negyedig felteszünk vizet forrni, és egy fém vagy más hőálló tálat rakunk a tetejére, úgy, hogy a tál alja és a forró víz között legalább 10 centi legyen , tehát ne érjen bele a tál alja a forró vízbe!)
- A krémbe belekeverjük a kókuszreszeléket is.
- Az egyik cipóból kb. 30x40 cm-es lapot nyújtunk, és megkenjük a krém negyedével. Óvatosan feltekerjük és kb. 2 centi vastagságú szeleteket vágunk belőle.
- Ezt elismételjük a maradék 3 cipóval is, majd egy nagy lapos tepsi aljára sorakoztatjuk őket, amelyet előzőleg sütőpapírral kibéleltünk. A csigákat a vágott felükre fordítva tesszük a tepsire.
- A csigákat addig sütjük 180 fokon, amíg szép aranysárgák/világossárgák nem lesznek.
- Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése